Adana Kebap mı Acı Urfa mı?

Adana Kebap mı Acı Urfa mı?

Adana kebap mı acı Urfa mı? Adana ve Urfa kebap arasındaki fark nedir? Bu gibi sorular şimdiden iştahınızı kabarttıysa, cevapları duyduktan sonra kendinizi durduramayacağınızdan eminiz! Ülkemizin iki güzide şehrine özgü iki nefis lezzet, keşfedildikleri günden beri tatlı bir rekabet içerisinde. Kimileri oyunu Urfa kebaptan yana kullanırken, bazıları ‘krebapların sultanı Adana kebaptır’ diyor. Kimisi ‘Urfa kebabın üzerine kebap tanımam’ diye düşünürken, birçok kişi favori tatları içinde birinciliği hep Adana kebaba veriyor. Adana kebap mı acı Urfa mı? Adana kebap mı acı Urfa kebap mı? Adana kebab mı acı Urfamı? Urfa kebap mı acı adana mı? Peki hangisi, damak zevkimize hangi yönleriyle hitap ediyor? Adana ile Urfa kebabı birbirinden ayıran yönler neler? İnce nüanslar için okumaya devam edin!

Adana Kebap mı Acı Urfa mı?

Adana Kebap mı Acı Urfa mı?

Kuzu eti ve kuyruk yağından hazırlanan Adana kebap, acı olmasıyla ön plana çıkıyor. Acılı yemeklerin hâkim olduğu Adana mutfağında bu kebabın her zaman baş köşeye yerleştiği su götürmez bir gerçek.
Urfa kebap ise Adana kebap kadar acılı olmayışı ile ondan ayrılıyor. Baharatsız olarak hazırlanan Urfa kebap da temel malzeme olarak yine kuzu eti barındırıyor. Bu açıdan Urfa ile Adana kebap malzemeleri birbirine yakın durumda.
Türk mutfağında iştah açan bir tartışma olarak yıllardır süregelen Urfa kebap mı acı Adana mı? sorusu işte böyle cevaplanıyor. İkisi yapılış ve tat olarak birbirinden farklı olsa da; ülkemizin ikonik lezzetleri arasında başı çektikleri ve yiyenlerin damağında iz bıraktıkları konusunda herkes hemfikir.

Adana Kebap Acılı mı Olur?

Evet, Adana kebabını vazgeçilmez kılan lezzet sırlarından biri de acılı oluşudur. Bu kebaba tuz ve pul biber-biber/kapya biber hariç soğan, sarımsak, salça, kimyon, karabiber veya başka bir baharat girmez. Kebap, acı tadını içine konulan biberden alır. Yanında servis edilen sumaklı soğan salata, közlenmiş biber gibi ekstralar da acı seviyesini biraz daha artırır.
Şişlere saplanarak odun ateşinde veya mangal üzerinde pişirilen Adana kebap, tırnak pideyle servis edilir. İstenmedikçe yanında lavaş verilmez.
Urfa kebap ise acı bakımından Adana kebabın biraz gerisinde kalır. Onun acısı yanında verilir. Bununla beraber Urfa kebapta da az dahi olsa bir miktar acı tattan söz etmek mümkündür. Pul biber, maydanoz ve sivri biber gibi ilâveler Urfa kebabın lezzetine lezzet katar.
Öte yandan bu lezzet bazı yörelerde ‘acısız Adana kebap’ veya ‘kıyma kebabı’ diye bilinir. Baharatsız ve taze et yemek isteyen kişilerin bir numaralı tercihi olan Urfa kebap, tıpkı Adana kebap gibi Türk mutfağının gözdesidir.

Adana Kebap ve Urfa Kebap Farkı

Buradaki temel mesele şudur: Acıyı Adanalılar kebabı hazırlarken, Urfalılarsa kebap piştikten sonra koyar. Bu nedenle Adana kebap daha acıdır.
Urfalı gurmeler, etin lezzetini bozmamak adına onu sade bir biçimde pişirmekten yanadır. Bundan dolayı baharatların et pişince katılması gerektiğini savunur. Fakat Adana kebapçıları böyle değildir. Onlar acının et pişmeden önce eklenmesi ve etin bu acı ile pişmesi gerektiğini söyler. Lâkin her hâlükârda et içerisine ilâve edilen kuyruk yağı ve baharatların saflığı, kaliteyi bozmaması önemlidir. Yoksa acıyı pişmeden evvel veya piştikten sonra koymanın bir anlamı da kalmayacaktır.
Adana kebabın yapımında zırh adı verilen özel bir bıçak ile elde kıyılmış kuzu kuyruk eti kullanılır. Bu etin elde edildiği hayvanlar genellikle 1 yaşını geçmemiş, yaylalarda otlamış ve doğal şekilde yetişmiş erkek kuzulardan alınır. Etin yağ, sinir ve zarlardan güzelce ayıklanması gerekir.
Diğer taraftan Adana kebaba dana eti girmez. Yukarıda da belirttiğimiz üzere biber ve tuz dışında farklı bir baharat kullanılmaz. Kebabın en önemli lezzet unsuru olan kuzu kuyruk yağı da asla ihmâl edilmez. Tüm bunların yanı sıra kebabı şişlere saplamak ve pişirmek de ince iştir.
Urfa kebap da yapılış itibariyle Adana’yla benzerlik gösterir. Fakat Urfa kebabın içine; karabiber, sarımsak, soğan girebilir. Közlemek amacıyla da; çarliston biber, domates, kebaplık soğan kullanılır.
Aynı zamanda Urfa kebap genellikle Urfa isotu veya meyhane pilavıyla servis edilir. Ancak Adana kebap yanında kesinlikle pilav yenmez.
Özetle; acıya gelemeyen, midesi hassas olan kişilerin tercihini Urfa kebaptan yana kullanması daha doğru olur.
Artık, Adana kebap mı acı Urfa mı? diye ikilemde kalmayacağınız kesin! Fakat en iyi Adana kebap nerede yenir? diye tereddüte düşebilirsiniz. Bu noktada başka bir yer aramanıza ihtiyaç bırakmayacak Cihangir Kebap ile tanışarak lezzeti doruklarda yaşayabilir, kendinize ve sevdiklerinize unutulmaz bir ziyafet hediye edebilirsiniz.
Kebabın diyarı Adana’nın bu mükemmel lezzetini en iyi şekilde sunan Cihangir Kebap, yalnız bereketli topraklarda organik şekilde otlamış kuzuların tertemiz etlerinden ve taptaze biberlerden faydalanır. Kendine has aroması, makineyle değil ustaların elinde çekilmiş özel kıyması, tarifsiz lezzetiyle hakiki Adana kebap, her zaman Cihangir’de yenir.