Adana Kebap Coğrafi İşareti

Adana Kebap Coğrafi İşareti

Adana kebap coğrafi işareti ile tescillenmiş lezzetlerimizden biri durumunda. Adana Ticaret Odası’nın girişimiyle başlayan ve Türk Patent Kurumu’nun Adana kebaba coğrafi işaret vermesiyle sonuçlanan bu süreç, şehre ait eşsiz yöresel tadın standartlarını koruma altına alıyor. Peki; coğrafi işaret nedir? Ne işe yarar? Kebaptan başka Adana’nın hangi ürünleri coğrafi işaretli? Adana kebap coğrafi işaret nasıl aldı? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Adana Kebap Coğrafi İşareti

Coğrafi İşaret Ne Demek?

Bazı ürünler, üretildiği bölgeyle özdeşleşir. İşte bu ürünlerin varlığını ve haklarını uzun yıllar boyu muhafaza edebilmek için coğrafi işaret uygulaması gerçekleştirilir.
Eğer ki bir ürünü onun benzerlerinden farklı kılan temel özellik, onun îmâl edildiği yer ise, ilgili ürün yöreseldir. Bunlar üretilmekte olduğu yer ile bağdaştırılır, artık orasıyla anılmaya başlanır.
İşte coğrafi işaretler, bu tarz ürünlerin yöreselliklerini yasal olarak belirten belgelerdir. Başka bir ifade ile coğrafi işaret bir ürünün gelenekselliğini tescilleme, onu üretildiği bölgeye –yasal ve resmi olarak- nispet etme yöntemidir.

Hangi Ürünlere Coğrafi İşaret Verilir?

Gıda ürünleri bunların başında gelir. Ayrıca;
• Madenler,
• Doğal taşlar,
• Bazı hayvanlar (Sivas Kangalı gibi),
• Tarım ürünleri,
• El sanatları da coğrafi işaret alabilir.

Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?

Bir ürüne coğrafi işaret verilebilmesi için şu şartlara sahip olması gereklidir:
1. Coğrafi sınırlarının belirli bir alanda bulunması,
2. O alana özgü özellikler sonucu meydana gelen bir ürün olması,
3. Karakteristik bir hususiyet taşıması ve bu özelliğin o bölgeyle ilişkilendirilmesi.
Coğrafi işaret başvurusu ise mahreç ve menşe olmak üzere iki farklı biçimde yapılır. Bunun için Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat edilir.

Türkiye’de Coğrafi İşaret Almış Ürünler Nelerdir?

Adana’ya geçmeden önce şehrin dışından örnek vermemiz gerekirse bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Kars kaşarı,
2. Anzer balı,
3. Kayseri pastırması,
4. Finike portakalı,
5. Antakya künefesi,
6. Afyon kaymağı,
7. Amasya elması,
8. Van otlu peyniri,
9. Balıkesir höşmerim tatlısı,
10. Taşköprü sarımsağı,
11. Edirne tava ciğeri,
12. Bursa kestane şekeri,
13. Akçaabat köftesi,
14. Antep baklavası,
15. Malatya kayısısı.

Adana’da Coğrafi İşaret Alan Ürünler Hangileri?

Hititler’den Osmanlı medeniyetine kadar pek çok uygarlığın beşiği olan Adana’yı anlatmakla bitirmek imkânsız… İşte bu güzîde şehrin kebap dışında coğrafi işaret alan bazı ürünleri şöyle:
1. Bici Bici,
2. Şalgam,
3. Çukurova Pamuğu,
4. Kozan Portakalı,
5. Analı Kızlı,
6. Feke Tapan Bıçağı,
7. İçli Köfte,
8. Taş Kadayıf,
9. Adana Karpuzu,
10. Şırdan.

Adana Kebap Coğrafi İşareti Ne Anlama Geliyor?

Mükemmel lezzetiyle herkesin favori yemekleri içinde ayrı bir yer edinen Adana kebabı, mahreç başvurusuyla alınmış bir coğrafi işaret taşır. ‘Mahreç başvurusu’ kavramı ‘bölge’ ifadesi bakımından daha esnektir.
Üretim yöntemlerini ve ürün özelliklerini gözeterek, niteliklerinin benzerlerinden farklı olduğunu tescil eden bir coğrafi işaret türüdür.
Buna göre; Adana kebap yalnız Adana’da değil, başka yerlerde de üretilir. Fakat özgün özelliklerini taşıması gerekir. Yoksa o, Adana kebap olmaz.
Adana kebabın coğrafi sınırları belirli bir şekilde çizilmiştir. Belirgin hususiyetleriyle bu bölgeye aittir.
Adana kebabın temel özellikleri ise şöyle sıralanır:
• Erkek kuzu etinden yapılıyor olması,
• Kıymasının zırh adı verilen keskin bıçak ile elde kıyılması,
• Kuzu kuyruk yağı kullanılması,
• Tuz ve pul biber yahut toz biberden başka baharat kullanılmaması.

Tartışmasız Lezzetin En Somut İfadesi: Adana Kebap Coğrafi İşareti

Kebabın günümüzdeki anlamını kazandığı yer olan Adana kebap, tartışmaya kapalı bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Damak tatları birbirinden çok farklı olan insanları dahi aynı paydada buluşturabilen bu kebap, kendine has bir florası olan doğal bir ortamda yetişmiş kuzuların etinden yapılıyor. İşte onu kebapların gözdesi hâline getiren şeylerden biri bu.
Bağrında oldukça zengin bir kültürel mirası barındıran Adana, bu durumun geirisi olarak binbir lezzetle bezenmiş bir mutfağa sahip. Bereketli topraklarında üretilen ürünleriyle de adından söz ettiren şehir, bu zenginliğini aldığı coğrafi işaret belgeleriyle taçlandırıyor.
Şehrin renkli yapısını ve geniş yemek kültürünü gözler önüne seren bu vesîkalar, ürünlerin pazarlama gücüne ve kırsal kesimlerin kalkınmasına da ciddi katkı sağlıyor.
İşte Adana kebap coğrafi işareti ile bu ürünlerin başında geliyor. Peki bu işaret hakkında bilmemiz gerekenler neler?
Adana Kebap Coğrafi İşaret Özellikleri:
1. Tür: Mahreç İşareti,
2. Tescil No: 65,
3. Kullanım Biçimi: Markalama,
4. Tescil Ettiren: Adana Ticaret Odası,
5. İlan Tarihi: 13.06.2004 tarih, 25491 sayılı Resmi Gazete.
6. Ayrıntılı bilgi için coğrafi işaretin Türk Patent Kurumu web sitesindeki resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Tabii ki Adana kebap her yerde bulunabiliyor fakat Adana’da yemesi başlı başına bir ayrıcalık olarak nitelendiriliyor. Bu ayrıcalığı en iyi şekilde yaşatan Cihangir Kebap ise rakipleri arasında öne çıkmayı başarıyor.
‘’İyi kebap emek ister.’’ diye inanan ve kurulduğu günden beri her ürününü el emeğiyle, memleketine ve Adana insanına duyduğu aşkla hazırlayan Cihangir, farkını tüm lezzetlerinde ortaya koyuyor. ‘Kebap diye yazılır, Cihangir diye okunur.’ diyen ve iddialı duruşunu hiç bozmayan işletmemiz, nâmını dünyaya duyuran bu lezzetin hakkını lâyığıyla veriyor. Adana kebabını aslına uygun şekilde üreten ve pişiren Cihangir, özgün ve orijinal tatlarını kusursuz kalitesiyle birleştiriyor.
Siz de anlattıklarımızın abartı değil hakikat olduğunu görmek için daha fazla beklemeyin! ‘Cihangir Kebap Salonu’nun müşterisi olmak bir şanstır.’ diyenlerin arasına katılın.